Created with Sketch.
Switch Lab
Choose Lab

[Assignment in Dutch, as speaking Dutch will be necessary to enable communication with the municipality and city cleaners]

Amsterdam is niet zo schoon als ze zou moeten zijn. Of beter gezegd, niet zo schoon als haar bewoners en bezoekers zouden willen dat ze is, om zich prettig en veilig te voelen. En dat terwijl er actief word gewerkt om de stad zo schoon mogelijk te houden, met 12.000 publieke afvalbakken en elke dag ruim 500 reinigers op straat.

In een samenwerking met de gemeente Amsterdam en het Instituut voor ‘Advanced Metropolitan Solutions’ (AMS) willen we onderzoeken of robots deze stedelijke schoonmaakprocessen zouden kunnen ondersteunen en verbeteren. Geen gemakkelijke taak; de stad is een ingewikkelde dynamische omgeving, terwijl robots het juist vaak beter doen in duidelijk gekaderde taken. Iedereen die ooit een stofzuigrobot aan het werk heeft gezien weet dat ze soms een zetje nodig hebben of vast komen te zitten onder de bank. Maar willen we wel uitkomen in een situatie waarin iemand constant toezicht moet houden op de robot? Gaat dat niet ten koste van het werkplezier van de reinigers? Of zou het ze juist wel tof lijken?

Hoe kunnen we een samenwerking tussen reinigers en robots ontwerpen die op een prettige manier helpt Amsterdam schoon te houden? De vraag is dus niet alleen wat een robot kan doen, maar juist ook hoe de robot dit kan doen in een productieve, prettige samenwerking. Jouw opdracht, als je er voor kiest deze te accepteren, zal zijn om de situatie in kaart te brengen en een eerste verkenning te doen naar vormen van samenwerking. Je bevindingen culmineren in een prototype dat de mogelijke samenwerking duidelijk tastbaar maakt.

We zoeken een student die niet bang is om in het diepe te duiken. Het project zit nog in een opstartende fase, dus de kaders zullen soms onduidelijk zijn. Met name voor de ontwikkeling van het concept zoeken we iemand die graag en gemakkelijk ideeën genereert én ze ook snel en efficiënt kan uitproberen.

Geïnteresseerd? Wil je meer weten? Neem contact op met Jered Vroon en Zoltán Rusák.

Robot Husky at AMS
Co-director
Jered Vroon